KLIK TABUNG 2, TQ

Tuesday, 30 September 2014

Siapa Empunya Nama KEI NISHIKORI !

Kei Nishikori (錦織 圭 Nishikori Kei, born 29 December 1989) is a Japanese professional tennis player, ranked world No. 7 as of September 29, 2014. He is the only male Japanese tennis player ever to be ranked inside the top 10 in ATP Singles Ranking. He began playing tennis at the age of five and qualified for his first ATP main draw event at the Countrywide Classic in Los Angeles at the age of 17.  Nishikori was named ATP Newcomer of the Year in 2008He has won six singles titles and was runner-up at the 2014 US Open, making him the first ever male player from an Asian country to reach a Grand Slam singles final. Nishikori was also runner-up in the Madrid Masters in 2014.

( pic2 ehsan google image )

Memang hebatlah dier ni kan ....! ( n3 auto publish )

ESOK,.....OKTOBER YANG DINANTI Ujian PT3 !

Seminggu menjelang peperiksaan penting ini 

UJIAN BERTULIS PT 3......

 jadual PT3 2014

Check list2 !!!!

Ulangkaji Pantas ( Pasti )

Mengajar Orang lain ( Jangan kedekut ilmu)

Semak Jadual ( Tak lupa )

Bersedia Dengan Keperluan Peperiksaan ( Penting )

Jauhi Dari Bercinta (memang x ler !)

Mohon Maaf & Memaafkan (terutama ibu bapa)

Jangan Terlalu Ketawa dan Berseronok (ok)

Jaga Pemakanan (mesti )

 Berdoa & Tawakallah ( In Shaa Allah )



 ( DOAKAN SAYA YER, MUDAH2AN DIPERMUDAHKAN SEMUA !
IN SHA ALLAH )

Friday, 26 September 2014

Syukur & Sabar !

Ehsan Google ...

Yup, mudah2an Allah swt permudahkan semua urusan saya & urusan kita semua juga yer ! 
In Shaa Allah...

auto publish n3

Thursday, 25 September 2014

Rahsia Kelahiran September !

Ada kajian yang dibuat tentang mereka2 yang lahir bulan September ni, ini antara rahsianyer !
SEPTEMBER
  • Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
  • Sangat cermat, teliti & teratur.
  • Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
  • Pendiam tapi pandai bercakap.
  • Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
  • Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
  • Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
  • Sangat sensitif yang tidak diketahui.
  • Seorang yang banyak berfikir.
  • Otak bijak & mudah belajar.
  • Suka mencari maklumat.
  • Kawal diri dari terlalu mengkritik.
  • Pandai mendorong diri sendiri.
  • Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.
  • Suka sukan, hiburan & melancong.
  • Kurang menunjukkan perasaannya.
  • Terluka hatinya sangat lama disimpan.
  • Terlalu memilih pasangan.
  • Sukakan benda yang luas.
  • Bersistematik
Betul ke tidak.... Apapun just nak wish SELAMAT HARI LAHIR to MY UNCLE  yang jatuh hari ini dan pada semua yang lahir pada bulan September ini yer !!!!
ehsan google

 auto publish n3 ( janji blog x sunyi sepi ! )

Wednesday, 24 September 2014

BILA PURPLE & GREEN BERSATU

Saya suka PURPLE
& Saya suka ORKID juga
So saya suka orkid yang ada ciri2 purple gitu !!!


This is specially for u yer UMMI !
Tapi tetap nak selit2 sikit color purple tu ....
Gabungan terbaik khen!


( Sedang merileks2 diri sambil hitung hari utk exam PT 3, doakan saya ! )

PIC2 SEMUA EHSAN CIK GOOGLE, TQ (auto publish n3 ler ni )

Tuesday, 23 September 2014

Seindah Pulau Bali

   Keindahan Pulau Bali memang tidak dapat kita sangkal lagi. Kejernihan air lautnya dan kekayaan budaya yang masih kekal di amalkan oleh penduduk di sana menjadi taruhan utama dalam menarik kedatangan pelancong ke sana. Pulau Bali atau dikenali juga sebagai Pulau Dewata ini sememangnya menjadi tarikan pelancong utama di Indonesia.

Antara tempat menarik yang boleh kita lawati di sana adalah:

1. Pantai Kuta, Bali
  
 Daya tarikan yang ada di tempat ini adalah pasir putihnya yang bersih, pemandangan indah dan juga sangat romantis untuk melihat matahari terbenam (sunset), juga ombak pantainya yang tinggi yang menjadi kegemaran para surfer. 

2. Pantai Padang-padang
 
Untuk ke Pantai Padang-padang kita perlu melalui lorong di celahan batu. Jadi kalau bersesilih dengan orang yang nak naik, salah seorang kena lah bagi laluan.Di sini anda dapat melihat panorama pantai yang sangat cantik.

3. Tanah Lot
 
Tempat wisata ini merupakan salah satu tempat paling menarik di Pulau Bali yang boleh kita kunjungi. Tempat ini terletak di desa Beraban atau 13 km sebelah barat Tabanan. Keunikan tempat ini adalah pura yang berada di atas bukit batu besar di pinggir laut. Tanah Lot juga terkenal sebagai tempat yang sesuai untuk melihat matahari terbenam (sunset), pelancong biasanya ramai pada waktu petang untuk melihat keindahan sunset di sini.

4. Bedugul
  
Tempat ini merupakan kawasan wisata di Pulau Bali yang berada di atas bukit dan terletak pada ketinggian kurang lebih 1249 m dari permukaan laut.
Kawasan ini sangat sejuk dengan suhu  18 darjah Celsius pada malam hari dan 24 darjah Celsius pada siang hari.
Kawasan ini menawarkan keindahan pemandangan pegunungan dan danau. Di tengah danau terdapat sebuah Pura iaitu Pura Ulun Danu yang merupakan tempat pemujaan kepada Sang Hyang Dewi Danu sebagai pemberi kesuburan.

5. Pura Luhur Uluwatu
Pura Luhur Uluwatu atau Pura Uluwatu merupakan pura yang berada di wilayah Desa Pecatu, Kecamatan Kuta, Badung. Pura Uluwatu terletak pada ketinggian 97 meter dari permukaan laut.  Untuk memasuki kawasan ini anda akan dikenakan bayaran dan akan diikat dengan tali kuning dipinggang manakala kain bewarna purple akan diberikankepada mereka yang memakai pakai yang kurang sopan.

Itulah antara tempat menarik yang boleh kita lawati di Bali. Banyak lagi tempat menarik yang lain seperti Garuda Wisnu Kencana, Bali Safari and Marine Park, Mount Batur dan banyak lagi. Harap perkongsian ini akan menjadi info yang berguna kepada semua :).

Esok saya akan menghadapi  satu ujian penting. Doakan Yang terbaik yer :)
Disini anda boleh melihat keindahan panorama pantai yang sungguh indah. - See more at: http://infozi.com/blog/2013/04/percutian-di-bali-part-1/#sthash.NYEvCHPh.dpuf
Disini anda boleh melihat keindahan panorama pantai yang sungguh indah. - See more at: http://infozi.com/blog/2013/04/percutian-di-bali-part-1/#sthash.NYEvCHPh.dpu

Saturday, 20 September 2014

Resepi Diet Simple dan Sedap!

     Selamat berhujung minggu semua! Hari ini saya nak kongsikan resepi sihat yang sesuai untuk mereka yang mahu berdiet. Resepi ini sangat simple dan mudah. Waktu masak yang singkat dan rasa yang menawan. Hehe.So Resepi Sihat kali ini adalah Sup Sayur . Antara bahan yang diperlukan ialah:
  • Bawang putih - 3-4 ulas (dipotong potong)
  • Bawang merah - Separuh( dipotong nipis)
  • Lada hitam - Satu sudu makan ( ditumbuk halus)*Kalau saya selalunya letak lebih sebab lada memang my feveret.
  • Air - 1 1/2 cawan
  • Sayur kubis bunga atau sayuran lain (Tapi kalau guna kubis bunga lebih sedap :)
  • Garam secukup rasa
  •  Sedikit minyak 
  • (Tambahkan sebiji tomato. Kalau suka ada sedikit rasa masam.)*Saya tak letak.
Cara memasak :
  1. Panaskan minyak. Tak perlu banyak.
  2. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah dipotong.
  3. Apabila sudah naik bau. Masukkan lada hitam.
  4. Seterusnya masukkan sayur kubis bunga.
  5. Masukkan air.
  6. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. 
  7. Tunggu sehingga kubis empuk. Dan sedia untuk dimakan :) 
      
(Gambar ehsan google aje. Tak sempat ambil gambar dah licin dibantai si adik ) 
 
Kalau sesiapa tak suka Kubis Bunga boleh juga gunakan Cendawan. Saya selalu juga masak guna cendawan. Memang mabeles la. Sup ni biasanya saya makan gitu saje. Tak makan dengan nasi. Sebab makan macam tu lagi sedap. Boleh hirup kuahnya yang sangat mabeles tu. Namapun makanan diet kan.  SELAMAT MENCUBA :)

Thursday, 18 September 2014

Jogging itu mudah

   Hari yang indah lagi damai ini saya nak share tentang kebaikan berjoging. Joging merupakan senaman yang bagus bagi mereka yang dalam misi untuk menguruskan badan. Tapi kalau joging lebih makan tak jaga tak jadi jugak. Ingat ye kawan-kawan 'Abs are made in the kitchen not in the gym'. Merepek sekejap. hehehe. Terdapat banyak kebaikan yang kita peroleh daripada aktiviti ini. Antaranya ialah:

 

1. Jantung
Jogging merupakan salah satu cara yang efektif untuk menggalakkan otot jantung anda "bekerja". Dengan jogging secara kerap, aliran darah di dalam badan akan menjadi lebih bagus dan secara tidak langsung merendahkan risiko serangan jantung, darah tinggi dan angin ahmar atau strok.

2. Berat Badan
Bagi yang nak jaga badan tu, jogging adalah satu cara yang sangat bagus. Secara puratanya, jika anda jogging selama 1 jam, sebanyak 1000 kalori akan dibakar. Dalam bahasa mudahnya, untuk kurus kalori perlu dibakar. Untuk membakar kalori lebih banyak perlu jogging lebih lama atau lebih pantas.
  
3. Osteoporosis
Jika anda jogging secara tetap, anda sebenarnya sedang memberi bebanan otot dan tulang secara positif. Dalam masa yang sama, tulang akan dirangsang untuk menjadi lebih kuat dan tidak mudah dimamah usia.

4. Mental
Berdasarkan kajian yang telah dijalankan, jogging mampu meningkatkan mood dan membina keyakinan diri yang positif. Selain itu jogging juga mampu untuk mengurangkan simptom kemurungan.

5. Tidur
Jogging juga mampu membantu anda untuk tidur dengan lebih lena pada waktu malam. Bagus untuk pengidap imsonia..

6. Tekanan
Jogging meningkatkan keupayaan anda untuk menangani tekanan dengan lebih teratur.
   
7. Rasa Bahagia
Jogging mampu merangsang otak untuk merembeskan hormon endorfin. Hormon ni diberi nama jolokan hormon kebahagiaan. Di kalangan pelari, simptom bahagia ini dipanggil sebagai "Runner's High".

8. Kerungsingan
Secara umumnya, mereka yang kerap jogging mempunyai tahap kerungsingan yang lebih rendah berbanding mereka yang jarang atau tidak jogging. Satu kajian menunjukkan jogging yang kerap mengurangkan aktiviti reseptor serotonin yang berfungsi mengawal mood. 

9. Imunisasi
Jika anda seorang yang kerap jogging, anda akan mendapati anda jarang sakit seperti selsema, alahan, keletihan melampau, senggugut, sakit belakang dan sistem pencernaan. Ini menunjukkan sistem imunisasi anda adalah kuat.

10. Otak 
Semasa jogging, darah yang kaya dengan oksigen akan mengalir di dalam otak. Ini menyebabkan otak mendapat bekalan oksigen dan nutrien lain yang mencukupi. Secara tidak langsung, anda akan menjadi lebih produktif.

11. Kulit
Jogging akan merangsang pengaliran darah di dalam badan. Oleh itu pembekalan nutrien dan pembuangan sisa toksik akan menjadi lebih efisyen dan secara tidak langsung menjadikan kulit menjadi lebih mulus.

Itulah antara kebaikan daripada aktiviti berjoging. Tapi ingat ye. Sebelum melakukan aktiviti ini pelbagai aspek kita perlu titikberatkan untuk mengelak daripada berlakunya sebarang kecederaan. Kita mestilah memilih kasut yang sesuai untuk berjoging. Jangan ingat nak berfesyen aje. Amaran kera. Jangan sesekali pakai high heel semasa joging. Itu mencari nahas namanya. Karang tergolek dah terseliuh pulak satu hal. Selain itu, kita perlu memakai stoking untuk mengelakkan kaki daripada melecet. 
     Disamping itu, sebelum melakukan sebarang aktiviti kita perlula warm up dulu. Jangan main bantai redah aje. Lepastu sakit kaki, sakit bahu la macam2 sakit datang. Ingat ye warm up dulu. Pastikan mencukupi untuk senaman yang bakal dilakukan. Sekian saja medan perkongsian saya untuk hari ini. SELAMAT BERJOGGING :)

Aktiviti Harian Cutiku

    Hari Khamis pada cuti pendek di pertengahan bulan sembilan. Tak ada apa yang boleh dibuat duduk rumah study dan melayan youtube. Dari hari Isnin hari tu sempat la berjogging dengan kawan. Selamat pusing 10 kali padang bola sepak. Penatnya jangan cakaplah. Biasalah kalau bersenam sebulan sekali memang macam ginilah rasanya.
  Adik bongsu sibuk mengikut umi ke office. Entah apa nak dibuatnyer pun tak tahu. Habis berjogging sambung lagi pendakian yang tak seberapa pendakian berjalan kaki ke Sungai Gabai. Boleh rasa tak penat dia. Haha. Memandangkan masa pergi tu masih pagi jadi sampai sana masih tak ramai orang. Sampai sahaja dekat air terjun. Lepak2 sekejap sebelum mendaki tangga untuk ke tingkat atas. Huih memang membakar lemak betul. Sampai atas rehat sekejap baru turun balik. Sampai bawak rehat lagi lima belas minit baru la jalan kaki semula untuk keluar ke jalan raya.
    Haih memang tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata. First time naik Sg Gabai ke tingkat atas. Hehehehe, Dulu selalu juga ke sana cuma main dekat air terjun aje. Tak pernah naik tingkat atas. Sekali cukuplah tak nak naik lagi. So aktiviti harian untuk cuti kali ini adalah berjogging. Hehe
 
   Selamat Bercuti Kepada Semua Rakan seperjuanganku. Jaga diri. Jangan nanti dah nak masuk sekolah macam-macam penyakit pulak yang datang. Jangan lupa study. PT3 nak dekat. Selamat Bercuti sekali lagi :)   

Tuesday, 16 September 2014

Exam Menghampiri Superbike Juga yang Dikejar!

    Dalam kesibukan menelaah pelajaran tidak dilupakan juga kepada Mr. Superbike kesayangan. Hehe. Exam pun nak dekat. Ilmu belum cukup di dada lagi tapi sibuk dengan superbike. Kalau ada masa boleh la nak ke Karak bersama rakan-rakan seperjuangan. Motor tu pun dah berapa bulan tak jalan. Mana nak sempat dengan puasanya. Time raya orang sibuk. Lepas raya exam pulak. Lepas exam ada gerak gempur. Huihh parah parah tak ada masa nak diluangkan bersama Mr.Superbike. Bila dah lama tak bawak ni sesekali bawa apa salahnya. Memantapkan lagi skil yang ada. Bila tak jalan nanti semakin banyak pula problem dia.
    Bila asyik melayan motor yang satu tu ajekan ade juga la rasa nak beli motor baru. Tapi time exam macam ni tak boleh nak fikir banyak beruban nanti memikirkan hal duit. So antara motor-motor yang tersenarai untuk mejadi koleksi kedua adalah:
 
1. Ducati Panigale 1199 Tricolore
Harga: RM209,999

2. BMW HP4
 
 Harga: RM144,444 - RM158,888

3. Aprillia RSV4 Factory
 
Harga : RM117,988
 
     Kalau macam ni lah harganya baik beli Honda CBR lebih jimat. Kalau beli Panigale tu kena makan maggi ajelah hari2. Maggi pun mahal. Kalau boleh beli maggi tu satu bungkus belah empat. Hahaha. Jangan kata Panigale beli CBR pun belum tentu lepas. Tak apelah Ducati evo dekat rumah tu pun tak ada siapa nak jaga. Lagi nak beli motor baru. Tak payah. Fokus pada exam. Dapat straight A boleh la beli sebiji. Hehehehe. 

    Hadoiyai tengah cuti Malaysia ni boleh pulak berangan lebih-lebih. Motor kapcai pun tak lepas nak bawak. Ada hati nak bawak superbike. Tolak pakai kaki ajelah gamaknya. Itulah kalau hari2 melayan Youtube. Tak dapat SBK layan ajelah Abang2 bikers dengan superbikenyer dekat Youtube. Kos rendah sikit. 
*Cerita diatas rekaan semata-mata. Tak adanya mampu nak membeli SBK. Berangan sekejap. Hahaha

SELAMAT BERCUTI!
MANA YANG PERJALANAN JAUH TU BERHATI-HATI.
PANDU CERMAT JIWA SELAMAT :)

Friday, 12 September 2014

TerbangLah Setinggi Langit Bak Kata YUNA !

Memotivasikan diri sendiri ni.....esok kan dah start bercuti2 sekolah ! Jangan ada extra class lagi sudahlah....


Akan berusaha bersungguh2 untuk mencapai kejayaan, yang dapat & boleh membanggakan semua & diri sendiri juga  !  IN SHAA ALLAH.........

Wednesday, 10 September 2014

Biarlah Gambar Berbicara !

BER MOOD THROWBACK SESEKALI !!!

Antara2 kerja saya sempena Jamuan Merdeka Raya hari tu 
Kalau letak banyak2 nanti tu tandanyer RIAK kan UMMI !
Yang banyak buatnyer My Aunty,
Tapi Saya & Adik tolong juga ler
TOLONG JADI KEPOCHI .....

AUTO PUBLISH N3 SEBAB SAYA TGH BUSY STUDY LA NI !!!

Friday, 5 September 2014

BerInspirasi Dengan Lagu Terbang Tunduk - Fyn Jamal

  Aduhai lagunya even ala2 sedih melow but amat best gilehhhh, memberi semangat dan punya makna tersendiri. Dengar cerita (entah iyer ke idak ) lagu ni ditulis oleh AG Coco bersama Fyn Jamal untuk Dato' Halim yang ketika itu sedang dalam perlawanan aerobatik aekrobatik. Ape entah ejaannya. (Hentam ajelah !) Tapi yang bawak kapal terbang rendah tu ler. Dekat Putrajaya haritu. hah... Dah ingat kan.... Ceritanya Dato' Halim ni dari keluarga yang susah. Tapi dia akhirnya berjaya menjadi seorang usahawan juga seorang Kapten yang hebat. Salute sepuluh kali. hehe.
   
  Satu lagi, walaupun dia dah berjaya giler tapi dia masih bergaul dengan orang biasa2, tak hado la menjeling aje 24 jam. Humble gitu!! Thats way la tajuk lagunya Terbang Tunduk. Walau pun dah berjaya terbang setinggi alam tapi dia masih tunduk ke bumi, tak ada la berangan nak bina rumah dekat bulan kan. haha Jom kita nyanyi sama-sama. Kot boleh jadi inspirasi kita untuk berjaya pulak nanti kan. Insha Allah !


Bertahanlah, wahai raksa, jangan kau terhenti
Berpautlah, wahai nyawa, ini bukan mimpi
Saksikan dengan mata
Rasakan dengan jiwa
Kau sedang tinggi
Jauhnya kau terbang
Siapa sangka?
Getir yang menghalang tak besar mana
Payah payah semalam
Moga mudah selama
Tiap apa yang mematah tegakmu
Tiap yang menolak
Tiap yang memijak-henyak
Biar di belakangmu
Jangan dikenang
Moga dibuang dendam dan sayu
Tuhan
Jangan kau izin aku lupa
Jangan kau biarkan aku mendepang dada
Pasakkan hatiku pada kaki
Paksakan ku tunduk sehingga mati.

Lagu : Terbang Tunduk
Artis : Fynn Jamal
 
( Saya tengah stress giler2 untuk PT3 Tahun ini, tolong doakan kejayaan saya yer..
Menghitung hari dah skang ni !...)  
AUTO PUBLISH N3

KLIK UNTUK TABUNG 3 , TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...