KLIK TABUNG 2, TQ

Sunday, 29 June 2014

Salam 1 Ramadhan !

Selamat berpuasa, moga segala amal ibadat kita semua diterima disisi Allah swt hendaknya.
AUTO PUBLISH N3



Friday, 27 June 2014

How To Scramble An Egg Without Breaking The Shell !

Ramai dah tahu rasanya.  Tapi, saya share2 lagi kat sini ye ! Kalau untuk breakfast memang best sangat ler. Tak pun makan waktu sahur bila bulan2 puasa nanti kan ..

 " All you need is a long sleeved tee (not the one you are wearing though!) and some string. Proceed with your morning exercise, tee with egg in hand. That’s half your job done. Now get set to boil your egg the usual way and see a beautiful pale yellow scrambled egg looking at you. Demolish & Eat! "

Tak faham boleh ikut cara dalam video ni... Terbaik  !

 Auto Publish n3

Friday, 20 June 2014

Sunnah Di Hari Jumaat !

Perkongsian Jumaat ini ..

Moga bermanafaat untuk semua 
- auto publish n3

Thursday, 12 June 2014

Terjah FLORIA 2014 @ PUTRAJAYA !

 
 
FLORIA Putrajaya – Malaysia’s much awaited flower and garden festival will kick up a storm once again this year with more exciting colours and varieties of flora beyond your imagination.  Themed ‘Mesmerizing Colours’, FLORIA Putrajaya 2014 promises an exhibition of Begonias of various species that are native to moist subtropical and tropical climates in specially designed gardens and exhibits from 14th till 22nd June 2014.

This year being the 7th time this international flower and garden show is being hosted, Perbadanan Putrajaya (PPj) is geared for a bigger and better FLORIA Putrajaya at its new and permanent site in Precinct 4.

Promising a spectacular display at the Promenade in Precinct 4, FLORIA Putrajaya is open to the public from 9am to 10.30pm (Monday to Thursday) and from 9am to 12 midnight (Friday to Sunday).

Biasanya saban tahun saya sekeluarga akan pergi, tahun ni In Shaa Allahlah kalau xdea aral lain kata MY UMMI ! .  Mesti best ni kan...

Monday, 9 June 2014

Kalaulah Ada Fruit Wall Macam Ni !

Walla Best lah Pulak.  Berangan2 dah ni !

Fruit Wall is an interesting concept developed by a pair from Minnesota that have the idea for us all to get our fruits and veggies out of the traditional bowl and put them out for show. If you’re like us, and have a host of tons of great farmer’s markets in your area– you’ll want to show off all of that beautiful local produce. Fruit Wall allows you to show off.  Menarik kan !

Dan antara kebaikan2nya pulak ....

1. The fruit can breathe.
 
2. Rotate your food for freshness

3. Eat your fruit at room temperature

4. Save space on the counter and in the fridge

5. Easily make your shopping list . Having everything right in front of you helps see what you really need.


6. Promotes eating fresh fruit for the whole family
 
7. Easy to clean

8. Height is no problem.

9. Life-time usage

10. It’s easy to hang
11. And of course, Fruit-Wall has esthetic value too! It looks beautiful.


Memang gempaklah.  Senanglah , Bila nak nak bershake & take, main capai2 gitu2 aje.   Heaven kan ! Kih3..

Saturday, 7 June 2014

Layan INFINITE LAST ROMEO !

Memang layan habislah sambil2 exercise yeah !!!

INFINITE - LAST ROMEO 

Dokbaera haedo gwaenchanha gikkeoi naega badeuri
Eotteon yuhokdo neobodan dalkomhago gangryeolhaji moshae
Sesang eodumeun nunbusin niga modu samkigo nal geu bicce nun meolge hae
Eotteon eodumdo ni apeseon geu himeul ilhjanha nan neoman isseumyeon dwae

Gireul balkhyeojwo ije wonteun maldeun seontaegeun kkeutnasseo naui jeonbureul da geolgesseo
Jikyeo nael geoya eotteon eoryeoun yeojeongi doenda haedo
Nan neo bakken an boinda

Teureojin teuri naeneun eumak bigeuk sakmakhame nal mireobutyeo
Ppigeogineun sarangui seomak Im gonna Lose Myself
That Was Sweet Start
Meomchul jul molla kkeut dadareun nae gamjeongmani olla
Hwaksini doen chakgak neowa nan got The Top Of The Emotion

Kkocci sideureo nalligo dareun giureo sarajyeo gado
Byeonhaji anheul nae maeum saranghanda saranghanda

Neoui ipsuri joe manheun nae ipsureul gamssago nal hyanggie chwihage hae
Eotteon bosangdo iboda ganghal suneun eopsjanha nan neoman isseumyeon dwae

Gireul balkhyeojwo ije wonteun maldeun seontaegeun kkeutnasseo naui jeonbureul da geolgesseo
Jikyeo nael geoya eotteon eoryeoun yeojeongi doenda haedo

Sesanga bogeora igige haedao taeyanga tteugeora naege himeul dao
Unmyeonga deutgeora gireul makji mao geunyeoreul kkok jikilge

Sarang hanae sesanggwa gyeoruryeoneun majimak geu namjaga dwaejugesseo
Eotteon wihyeopdo neol wihaeseon majseol su ijanha nan neoman isseumyeon dwae

Gireul balkhyeojwo ije wonteun maldeun seontaegeun kkeutnasseo naui jeonbureul da geolgesseo
Jikyeo nael geoya eotteon eoryeoun yeojeongi doenda haedo
Nan neo bakken an boinda
Neo bakken an boinda
Neo bakken an boinda 
 
( TAK FAHAM, BUAT2 FAHAM SUDA LAH ! ) auto publish

Wednesday, 4 June 2014

Sarapan Di Mana !

Sarapan pagi sering saja diremehkan dan dianggap tak penting. Terkadang banyak pulak alasan untuk melewatkan sarapan pagi, misalnya kerana takut gemuklah, tak cukup masa lah, terlambat bangun atau alasan tidak lapar. Padahal tubuh kita memerlukan sarapan, kerana simpanan energi sepanjang malam akan berkurang akibat organ tubuh yang terus bekerja.

Sebab itulah, kita perlukan sarapan pagi untuk memulihkan tenaga semula.  Lagipun otak yang cergas bermula dengan tubuh badan yang sihat kan ! Ada satu kajian yang dibuat menunjukkan, bersarapan pagi memberikan kesan yang dramatik terhadap kemampuan pembelajaran  kanak2. Sarapan juga mampu menguatkan daya tumpuan, masa tindak balas, kebolehan belajar, perasaan dan ingatan kita. Jadi sarapan pagi yang berkhasiat merupakan salah satu cara yang mudah dan berkesan untuk merangsang pencapaian kita. Betul tak UMMI !

TQ , MY UMMI , sebab sudi belanja we alls semua sarapan pagi2 tadi lagi sebelum ke office sebab hari ni UMMI x puasa. Sambung esok katanyer. So, Myself, My Bro, My Lil Sister & My Dad makan nasi lemak berlauk yang sedap, UMMI pulak,  dengan lontong paru kegemaran dierlah.  Gambar x dan nak ambil lah.. Sebab sedap sangat semua licin masuk perut, baru ingat nak ambik gambar.  Kih3 ! Jangan marah ha..

( Gambar hiasan, xde kena mengena dengan N3 yer ! )

Jadi jangan lupa bersarapan sebelum memulakan hari ye.  BTW, uols SARAPAN DI MANA HARI INI  ?? Atau masak sendiri ??

What A Bad Hair Day !

Ha Ha Ha ...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tuesday, 3 June 2014

5 Best K-Pop Songs Of Last Month May 2014 !

5 “Overdose” by EXO
Despite currently facing troubles surrounding a dispute between member Kris and the group's agency SM Entertainment, twelve-member boy band EXO are as popular as ever.
The group released their latest single “Overdose” ahead of their first solo concert and it instantly rose to the top of the charts, making another number one hit for EXO.

#4 “Last Romeo” by INFINITE
The seven-member K-Pop boy band INFINITE made a strong comeback in May with the release of their second Korean-language studio album Season 2 and the lead single “Last Romeo.”
The group has proven time and time again to be a stand out act in the Korean music industry and “Last Romeo” is just the latest example of their singing and dancing talents.

#3 “My Old Story” by IU
IU may be very young at only 21, but she is an extremely accomplished singer with a strong fan base and who has received critical acclaim around the world. Trying something new, IU released her new EP, A Flower Bookmark, a collection of beautifully sung cover songs. The lead track, “My Old Story,” was so popular among Korean fans that it earned the young star a perfect all-kill in the music charts.


#2 “Want U” by Junggigo (feat. Beenzino)
Junggigo proved yet again that his duets are unstoppable. We certainly wouldn't be surprised to see a long waiting list of artists lining up to work with the talented K-Pop singer.
Teaming up with rapper Beenzino for the second time in their careers, “Want U” is a fun and upbeat track that showcases the skills of both artists.
 

  #1 “The Lone Duckling” by g.o.d

The ever-popular first generation K-Pop boy band reunited in early May to kick off their 15-year anniversary celebrations. All of the original group members came together for the new project, g.o.d's first release since 2005.
“The Lone Duckling” is a pleasantly harmonized R&B ballad and marks a strong comeback for the iconic band.

Apapun saya still suka EXO .. huhuhu

Kredit Info Sini.. ( auto publish n3 )

Monday, 2 June 2014

Happy Monday Dan Cerita Puasa !

Hari Isnin di minggu pertama cuti sekolah.  Saya & My Ummi berpuasa ganti hari ni. Aduhai sekejap je dah nak masuk Ramadhan yer. Seronok pulak bangun pagi2 bersahur tadi. Kalau minggu lepas dah sibuk dengan aktiviti bersukan dengan my adik beradik, minggu ni nak kena cool down sikit.  Warming2 up sebelum Bulan Puasa end of this month menjelmakan.  Moga2 dipermudahkan puasa saya hari ini dan hari2 seterusnya yer.  BTW Uols dah ganti puasa ke ???.

Ummi dah pun ke office dalam hujan pagi tadi.  Semuanya dah back to normal.  ALONG & ADIK dah kembali sembuh.  Ummi pun.  Cuma saya ajelah, kena skin allergic ler pulak ! Tapi it's small matter je.  Dugaan kecil, jadi kita kena redha ajelah.
Apapun, HAPPY MONDAY untuk semua yer ! Senyum & ceria2kan hari kita semua.... 
 Google..

Mengganti Puasa yang Ditinggalkan
 Soalan:
Tuan, saya banyak meninggalkan puasa semasa remaja, 
bagaimanakah caranya saya  hendak menggantinya, 
dan bolehkah tuan terangkan tentang fidyah dan bagaimana caranya?
 Jawapan:
Puasa adalah rukun Islam yang keempat. Sesiapa yang meninggalkanya dengan sengaja tanpa sebarang keuzuran bererti telah melakukan dosa besar di sisi Allah SWT. Walaupun ia berdosa di sisi Allah namun tugas mengqadakkan semula puasa yang ditinggalkannya hendaklah dilakukan. Begitu juga dengan pembayaran fidyah .Dalam kes ini jika seseorang itu banyak meninggalkan puasa. Tidak diketahui dengan tepat sudah beberapa tahun ditinggalkannya, ia hendaklah menyediakan cadangan sebagai mengambil langkah berjaga-jaga.
Umpamanya ia meninggalkan puasa selama 10 tahun. Hendaklah ia mengqada'kan ke semua puasa yang ditinggalkannya itu, di samping membayar fidyah berupa secupak makanan untuk setiap hari puasa yang ditinggalkan itu. Fidyah tidak boleh dibayar selagi ia tidak mengqada'kan puasanya terlebih dahulu. Bagi Imam An-Nawawi dalam Syarh Muhadhdhab orang yang meninggalkan puasa ini hendaklah mengqada'kan puasanya dengan segera dan qada' ini boleh dilakukan secara berturut-turut ataupun secara berselangan hari.

KLIK UNTUK TABUNG 3 , TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...