KLIK TABUNG 2, TQ

Thursday, 8 May 2014

Reda Demam Panas Dengan Air & Doa

Demam masih ada.  Walau sedikit dah reda menjelang tengahari.  Mungkin sebab gembira kot, bila tau ada orang baca dan cuba resepi yang saya kongsikan di blog.  Kih3.. Ada ke macam tu !  Bila happy2 ni, demam berkuranganlah sikit dan pelan2lah taip N3 ni selagi daya kan.  Esok dah kena ke skool semua gamaknya.

Bila demam2 ni, selain minum air masak/suam yang banyak, saya paling suka minum air aiskrim soda or air 100 plus untuk melegakan panas badan ni.  Tapi Ummi kata, air barli pun bagus untuk mengurangkan panas badan.  Cara pun mudah aje, rebus je barli tu, dan minumlah airnya berulangkali.  In Shaa Allah, panas akan reda !

Sambil2 tu saya kongsi doa ini juga yer !

Malik bin Isma’il menceritakan kepada kami, (ia berkata) Zuhair menceritakan kepada kami, 
(ia berkata) Hisyam menceritakan kepada kami (yang diterima) daripada Urwah (yang berasal)
 dari ‘Aisyah r.a. (yang diterima) dari Nabi s.a.w. Rasulullah s.a.w. bersabda:
 “Demam panas adalah dari serpihan api neraka Jahannam, maka dinginkanlah dengan air.”
(sahih al-Bukhari, no. 3023) 

( Kredit Dari SINI YER, TQ)

3 comments:

Mummydearie said...

Moga Angah cepat sembuh supaya boleh pergi skool esok :)

Happy pulak Aunty rasa kalau disebabkan Aunty cuba resepi Angah dan itu jadikan Angah rasa excited, terus kebah sikit demam tu :D

Tihara said...

moga cepat sembuh yea
take care, minum air lebih sikit

sal ya said...

Cepat sembuh ye.

KLIK UNTUK TABUNG 3 , TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...