KLIK TABUNG 2, TQ

Friday, 9 May 2014

Kisah Muezza Kucing Kesayangan Nabi Muhammad SAW

Salam Jumaat.  Hari ni saya kongsikan sesuatu dari FB yer ! ( Kredit Sini )
Muezza (atau Mu'izza) (Arab: معزة‎) diakatakan merupakan seekor kucing peliharaan Nabi Muhammad SAW yang paling disayangi. Berdasarkan periwayatan, Nabi Muhammad pada suatu hari telah terjaga (dari tidurnya), berikutan suara Azan yang memanggil untuk menunaikan solat. Tatkala baginda Nabi bersedia untuk menyiapkan diri untuk bersolat dan baginda hendak mengambil jubahnya, ternyata Muezza sedang tidur di atasnya jubahnya, Nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya supaya tidak membangunkan Muezza. Ketika Nabi pulang ke rumah, Muezza terbangun dan merunduk kepada baginda. Sebagai balasan, Nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut ke badan kucing itu sebanyak 3 kali. Ketepatan dan kesahihan terhadap cerita ini sebenarnya tidak begitu jelas kerana tiada ayat Al-Quran atau Hadis Nabi yang menceritakan kisah ini.

Dipercayai juga ketika Nabi Muhammad menerima tetamu ke rumahnya, Nabi selalu menggendong Mueeza dan ditaruh Muezza pada paha baginda. Ada juga yang lain mengatakan Nabi Muhammad kadangkala menggunakan air mutlak yang pernah menjadi minuman Muezza digunakan untuk tujuan berwuduk. Bagi menggambarkan sifat penyayang dan kemurahan hati Nabi Muhammad SAW keatas kucing, kebanyakan Muslim pada hari ini telah banyak memelihara kucing dan menyayanginya. Dalam Islam perbuatan menghina atau mengasari haiwan tidak kira samaada haiwan itu haram dimakan atau tidak adalah suatu perkara yang sangat terkutuk dan berdosa serta tidak bertamadun. Binatang dan tumbuhan juga harus dihormati dan disayangi kerana ia suatu amanah dari Allah.

DARI FB
Moga bermanafaat untuk semua.  Pernah bela juga kucing2 masa kecil2 dulu. ABAH ambil sepasang lagi, ABU & MINAH nama kedua kucing tu & memang comel.  Satu (MINAH) untuk saya , satu (ABU) untuk ALONG.  Lama jugalah kami jaga.  Lepas tu adalah peristiwa berdarah tak disangka terjadi.  ALONG yang paling sedih masa tu ! Erm....Tak payahlah nak dicerita2kan lagi, nanti TAKUT LUKA LAMA BERDARAH KEMBALI KAN UMMI ! 

( Demam dah kebah sikit, tapi saya masih lagi MC.. badan masih tak berapa kuat lagi, sakit tekak  & batuk2 masih kuat lagi berbunyi2 koh10.... dengar tak tu kih3 !)

No comments:

KLIK UNTUK TABUNG 3 , TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...