KLIK TABUNG 2, TQ

Friday, 28 March 2014

Astagfirullah By OPICK

Salam pagi Jumaat semua !


Laa ilaha illa anta
  ya hayyu ya qayyum
  subhanallah wabihamdihi
  subhanallah hiladzim
Kubuka jendela pagi di udara yg letih
Deru geram nyanyian jaman
Bersama berjuta wajah kuarungi mimpi hari
Halalkan segala cara untuk hidup ini
Nafsu jiwa yg membuncah
Menutupi mata hati
Seperti terlupa bahawa nafaskan terhenti
Astaghfirullah, astaghfirullah,
Astaghfirullah aladzim
[2x]

 Laa ilaha illa anta
  ya hayyu ya qayyum
  subhanallah wabihamdihi
  subhanallah hiladzim
Kubuka jendela pagi dan dosapun menghampiri
Suara jerit hati kuingkari
 Nafsu jiwa yg membuncah
Menutupi mata hati
Seperti terlupa bahawa nafaskan terhenti
Astaghfirullah, astaghfirullah,
Astaghfirullah aladzim 2X
Laa ilaha illa anta ya
 ya hayyu ya qayyum
  subhanallah wabihamdihi
  subhanallah hiladzim
 Laa ilaha illa anta ya, Subhanaka inni kuntu Minallahdholimin

( n3 auto publish )

Thursday, 27 March 2014

Happy Birthday ANDAK !

Selamat Hari Lahir Untuk My Auntie... ANDAK !
Auntie yang ini memang peminat tegar K-pop2 
SO

( Dari google )   AUTO PUBLISH N3  





Wednesday, 26 March 2014

Resepi 2 Kek Tengah Malam Yang Simple & Sedap

Ini cerita hari minggu lepas.  Cuti2 sekolah tak kemana2 dah. Sebab ALONG kena hadiri kelas latihan lesen dier 8 jam.  Jadinya, bila dah semuanya berkumpul sama, agenda yang paling utama, biasalah makan, makan dan makan aje !.  Kali ini melayan selera makcik2 dan adik2 sepupu saya.  Kalau nak tau kek2 ni saya bikin tengah2 malam tau.  Kih3.  Sebab tu pic2 agak kelam.  Tapi rasa memang sangat2 sedap ! Sudah,  tekan lif naik sendiri dah ni.....

Ni ha, yang atas sekali KEK PISANG & Yang Bawah Tu, KEK BATIK COKLAT !!


Lupa pulak, kalau nak resepi kena singgah kat  BLOG UMMI SAYA AJELAH KAT SINI !.  Awal2 Ummi dah share kat blog dier .... Dasar blogger tegar gitulah kan ! Kih3

( Tak boleh nak BW sangat lah, tenet slow & tenat yng amat2 sangat ! )

Classiq Sungguh Ler ADIK !

Cuti2 ni kalau dapat naik, pusing2 balik kampung memang terbaiklah, kan ADIK... Sesuai tak, ADIK, kih3.... Kan seronok macam selalu bila balik kampung, ambik2 angin petang di pantai timur, sambil makan sata tepi pantai, memang terbaikkan ADIK !


Yang 2 ini sesuai sangatlah untuk UMMI KITA KAN !


Pictures Credit Here  ( auto publish n3 )

Tuesday, 25 March 2014

Misi Mencari MH370 BerAkhir Tragedi !

Malam semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telahpun mengesahkan bahawa pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu berakhir di selatan Lautan Hindi di barat Perth, Australia.

 " Dengan duka cita saya perlu memberitahu anda bahawa menerusi perkembangan terbaharu ini, pesawat MH370 berakhir di selatan Lautan Hindi," katanya di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur" (Dipetik dari Mstar Online)
Salam Takziah & ALfatihah, Buat penumpang2 & anak2 kapal MH 370, Penantian yang berakhir dengan kisah sedih, semoga tabah & redha lah atas ujian Allah swt !

ALFATIHAH...
http://1.bp.blogspot.com/-R40bu_Zj344/UGQOLUIEsqI/AAAAAAAAAkM/De7RFZSYjPE/s1600/alfatihah.jpg
( Ehsan google )

Dalam diam masih terus mendoakan moga2 ada keajaiban yang akan berlaku !

Saturday, 22 March 2014

Cuti2 Sekolah Dah !....

SCHOOL HOLIDAYS.......................!
http://1.bp.blogspot.com/-6qiFQ3uVpPM/T82vDqOIxII/AAAAAAAAEBU/RflwaF0udSk/s1600/PP+349+love+school+holidays.jpg
(Google Image )
Hooray2.... cuti sekolah seminggu, sempat jugaklah nak release2kan stress tu. Ke mana kita cuti ni MY UMMI ???,. Ke ada misi lain kali ni.. kih3

Cuti sekolah ni kan dari 22 - 30 hb Mac, 2014 ni.....................! But ADIK, cuti2 pun buku jangan lupa terus tau. 

Friday, 21 March 2014

Thursday, 20 March 2014

Dah Tahu Result SPM & Doakan Saya !

Hari ini result SPM 2013 dah pun keluar kan.  Tahniah pada kawan2 (senior2) saya yang berjaya, dan mana2 yang kurang cemerlang tu, janganlah cepat berputus asa. Perjalanan kita masih jauh sangat sebenarnya. Ok! Cuba & cuba lagi.
Esok hari Jumaat pula, akan ada ujian @ sekolah buat saya. Peperiksaan sebelum cuti sekolah menjelang. Ulangkaji sudah, so tawakkal ajelah. Doakan saya juga yer ! Apapun akan buat yang terbaik dan sehabis baik yer UMMI ....... In Shaa Allah !  Saya kongsikan yang ini untuk semua rakan2 saya juga yer !

Doa Pada Hari Peperiksaan

1. Ketika memasuki dewan peperiksaan:

وَقُلْ رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا
Maksudnya: “Dan katakanlah: “Wahai Tuhanku! Masukkanlah daku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah daku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia; dan berikanlah kepadaku daripada sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku.”

2. Ketika menerima kertas soalan:

قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي. وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي. وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي. يَفْقَهُوا قَوْلِي.
Maksudnya: “Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku. Dan mudahkanlah bagiku tugasku. Dan lepaskanlah simpulan daripada lidahku, supaya mereka faham perkataanku.”

3. Ketika sukar menjawab:

ياَ حَيُّ يَا قَيُّوْمُ، بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيْثُ.

Maksudnya: “Wahai Tuhan yang maha hidup lagi maha berdiri dengan sendirinya. Dengan rahmatMu aku bermohon pertolongan.”

4. Atau:

اَللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الْحَزَنَ الصَّعْبَ إِنْ شِئْتَ سَهْلاً.

Maksudnya: “Ya Allah! Tidak ada kesenangan melainkan pada perkara yang engkau jadikan kesenangan padanya. Dan engkau menjadikan kedukacitaan dan kesukaran sebagai mudah dan senang jika Engkau kehendaki.”

5. Jika anda terlupa jawapan:

اَللَّهُمَّ يَا جَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمٍ لاَ رَيْبَ فِيْهِ اجْمَعْ عَلىَ ضَالَّتِيْ مَعْلُوْمَاتِيْ.

Maksudnya: “Ya Allah! Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya. Himpunkan barangan dan maklumat yang hilang daripadaku.” 

Wednesday, 19 March 2014

Tentang Dier Lee Min Ho !!

Four years after his break-out role as a high school student, Gu Jun Pyo in 2009 KBS drama "Boys Over Flowers," Lee Min Ho played another role as a high school student, Kim Tan in 2013 SBS drama "The Heirs" and enjoyed another sky-rocketing boost in popularity.  In between his hit dramas, the actor also acted in 2010 MBC drama "Personal Taste" opposite actress Son Ye Jin, 2011 SBS drama "City Hunter" opposite actress Park Min Young, and 2012 SBS drama "Faith" opposite Kim Hee Sun.  Recently, it was reported that Lee Min Ho gained over 10 million followers on Weibo, and he received over 10 million likes on Facebook.     

WW : Antara World's Deadliest Air Disasters

Sedihkan....
June 3, 2012 : Dana Air MD-83 jet crashes into residential area of Nigeria's largest city, Lagos, killing all 153 people aboard.
Sept. 2, 1998 : Swissair MD-11 from John F Kennedy airport en route to Geneva crashed into the Atlantic Ocean off the coast of Nova Scotia. All 229 on board died.
Nov. 12, 2001 : American Airlines Airbus A300 crashes into the New York City borough of Queens after takeoff from JFK Airport. 265 dead, including people on the ground.
May 25, 2002 : China Airlines Boeing 747 broke apart midair and crashed into the Taiwan Strait leaving 225 dead.
April 10, 2010 : The plane of Polish President Lech Kaczynski crashes outside the western Russian city of Smolensk, killing all 96 aboard.
May 12, 2010 : Afriqiyah Airways plane en route to Tripoli, Libya, from Johannesburg, South Africa, crashes into the desert less than a mile from the runway, killing 103 people.
Jan 9, 2011 : Iran Air Boeing 727 breaks into pieces on impact in northwestern Iran. 77 dead.
June 1, 2009 : Air France Airbus A330 runs into thunderstorms and crashes into Atlantic Ocean en route from Rio de Janeiro to Paris, killing 228 people on board.
April 20, 2012 : Bhoja Air Boeing 737 crashes in wheat fields near Islamabad, Pakistan while trying to land during a thunder storm, killing 127 people.
Feb. 16, 1998 : China Airlines Airbus A300 crashes on landing at airport in Taipei, Taiwan. All 196 people on board died including seven on the ground.
CREDIT PHOTOS HERE  - auto publish n3
STILL #PRAYFORMH370

Tuesday, 18 March 2014

MBLAQ With Our Relationship !


Group MBLAQ dah released their new song, "Our Relationship," from their 6th mini album, BROKEN.

Katanya, "Our Relationship" is a ballad that expresses about a couple that can feel the end of their relationship. This song features narration and soft lyrics that makes the song complete.

Their agency commented, "This ballad is fit for the spring season and will be a way for MBLAQ to show off their charismatic yet soft image."  They will be holding their showcase on March 24.



OKLAH. JUST LAYAN AJELAH !

TQ KPOPSTARZ - auto publish

Saturday, 15 March 2014

BersenamLah Untuk Kesihatan

Pentingnya senaman untuk kesihatan berpanjangan kan !... Aset paling berharga untuk kita tau.
Mari kita mulakan dari sekarang .

auto publish n3

Thursday, 13 March 2014

Yang Di Tunggu Dah Tiba !

Memang benarlah, rezeki dari Allah swt tu datang dalam pelbagai bentuk.  Dengan berblog yang suam2 kuku ni pun masih ada juga rezeki datang, walau sedikit !  Dah sampai pun, cek pertama dari NUFFNANG buat saya !  Terima kasih NUFFNANG dan terima kasih pada semua yang tolong clik2 yer !

Tengok cek sambil sebut Alhamdulillah sempat lagi guling gelak2, betul tak Andak ! Kih3....
 
Mudah2an ada lagi lah rezeki mendatang ... ! TQ UMMI yang kenalkan saya pada dunia blogging ni !

( PRAYFORMH370 Terus ! )

Sunday, 9 March 2014

BerHujung Minggu Dengan Kerja Sekolah

Walaupun hujung minggu, hari cuti sekolah, tapi hujung minggu di rumah, inilah biasanyer, antara perkara2 & aktiviti2 wajib............ menyiapkan kerja2 & tugasan sekolah.  Nak siapkan saya punya dah satu hal, nak tolong Adik lagi lepas tu pulak, dah dua hal !

I need more Papers, nak guna note book, perlu guna PC & juga printer lagi......Ohhhhhhh,  please help me !!!!!!!!!!! ADIK, please ambik gunting & glue !


Nama je cuti sekolah, padahal kerja sekolah tak pernah sudah ! Eh, ini kira exercise jugak ker ha???

Saturday, 8 March 2014

Hari Ini Untuk Wanita Ya !

Selamat hari wanitalah untuk yang berkenaan yer ! Hibur2kan hati pagi sabtu ni dengan lagu ini. LAYANSSS................... BTW apa istimewanya hari wanita ni ?  Tolong jawap sikit, WAHAI UMMI!

Aku wanita punya hati nurani
Yang tak dapat dibohongi
Pabila cinta telah membutakan mata
Dan membuat tuli telinga
Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini
Cintaku ini anugerah terindah
Dari yang maha kuasa
Cintaku padamu tak pernah berubah
Meskipun kita berbeza
Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..
(Korus)
Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia
(Korus II)
Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

Buat2 faham jelah yer ADIK , one day both of us akan jadi WANITA juga khens !
( auto publish n3)

Friday, 7 March 2014

U-KISS With MEMORIES !

Soohyun, Kiseop, Eli, Hoon And Kevin Of U-KISS
 Comment On Their New Album 'Memories'
K-pop boy band U-KISS 
  What is the significance of the album title "Memories?"

Hoon: We named it "Memories" hoping this album will be a lasting memory for all of our fans. We want our fans to remember each part of our band history.

Soohyun: Well said.
The new five-piece lineup of U-KISS
  What is your favorite song from "Memories?"

Kevin: I like "Baby, Touch Me."  Eli and I sang it together. The song has a sexy concept. I can't wait to perform it at shows!

Eli: I like "Bungee Jump." It's highly addictive, once you listen to it once, you just can't stop.

Kiseop: I like the title song "Spring Rain" the most. Also "Crazy 4 U." I sing it with Soohyun and Hoon. It was very fun to sing in this formation for the first time. I like the falsetto part.

Hoon: I like "Spring Rain" the most. This song is about a guy who can't stop thinking about his ex-girlfriend, remembering all the good times he had with her. He believes one day he'll see her again. I put all of my emotions into this performance and tried to express that kind of bittersweet feeling.

Soohyun: I like "Nightmare." The melody sounds upbeat and uplifting so that I can easily imagine myself performing it onstage. I guarantee this song will rock you.
 
 U-KISS
 
So sama2lah kita nantikan yer !

Tabah & Redha lah !

Kongsi dari FB saya ...

Auto Publish n3

Thursday, 6 March 2014

Jom Kita Teroka Turki!

    Bila nak bukak cerita pasal Turki teringat pasal Allahyarham Ahmad Ammar yang telah selamat dikebumikan di makam sahabat nabi disana. Sedekahkan Al-Fatihah untuk beliau. Amin~ So tak mau sedih2 dah. Jom kita teroka keistimewaan dan tempat yang menarik yang boleh kita lawati di sana.Wow wow wow masuk sebut aje Turki terus teringat cerita Istanbul Aku Datang lakonan Lisa Surihani dan Tomok dan krik krik tak ingat pulak nama dia. kih kih. Sudah sudah stop. Bukan nak cerita pasal movie sekarang ni. Lets move on. Bila start menjelajah dari blog ke blog banyak la tempat di Turki yang menarik perhatian saya antaranya ialah:

1-TOPKAPI PALACE
 
Topkapi Palace atau dalam Ottoman Turki biasanya dieja “Topkapi” dalam bahasa Inggeris adalah sebuah istana di Istanbul, Turki, yang merupakan kediaman rasmi Sultan Uthmaniyyah untuk kira-kira 400 tahun (1465-1856) pemerintahannya. Istana dihias bagi majlis-majlis negeri dan hiburan diraja dan menjadi tarikan utama pelancong hari ini kerana terdapat banyak peninggalan-peninggalan suci dalam dunia Islam seperti jubah dan pedang Nabi Muhammad S.A.W. Pembinaan istana bermula pada tahun 1459, yang diperintahkan oleh Sultan Mehmed II, penakluk Constantinope Byzantine.

2- BLUE MOSQUE
 
Masjid Sultan Ahmed adalah Sebuah masjid bersejarah dan unik di Istanbul, bandar terbesar di Turkidan ibu kota Empayar Uthmaniyyah (dari 1453 hingga 1923). Masjid ini dikenali sebagai Masjid Biru kerana jubin biru yang menghiasi dinding bahagian dalamnya. Masjid ini dibina antara tahun 1609 dan 1616, semasa pemerintahan Sultan Ahmed I. Sama seperti masjid lain, ia juga dibina untuk makam pengasas, madrasah dan tempat penginapan. Masjid ini masih digunakan dan telah menjadi tarikan pelancong kerana keindahan seni binanya.

3- HAGIA SOPHIA/ ST SOPHIA MUSEUM
 
Hagia Sophia adalah sebuah gereja Ortodoks dan menjadi masjid sebelum menjadi muzium di Istanbul, Turki. Dalam tempoh antara 360 hingga 1453, berkhidmat sebagai Greek Patriarchal Cathedral of Constantinople, ia ditukar kepada gereja besar Roman Katolik di bawah Patriarch Latin Constantinople ketika tentera Salib menubuhkan Empayar Latin. Bangunan itu adalah sebuah masjid dari 29 Mei 1453 sehingga tahun 1931. Ia telah dibuka sebagai muzium pada 1 Februari tahun 1935.

4- COTTON CASTLE
 
Pamukkale yang bermaksud “istana kapas” dalam bahasa Turki, adalah sebuah kolam air panas semula jadi di Denizli Negeri di barat daya Turki. Bandar yang mengandungi air panas teres campuran mineral bekarbonat bertingkat yang mengalir. Ia terletak di rantau Aegean Inner Turki, di lembah Sungai Menderes, yang mempunyai iklim sama bagi kebanyakkan tahun. Bandar purba Greco-Roman dan Byzantine Hierapolis dibina di atas 'istana' putih kira-kira 2700 meter(8860 kaki) panjang, 600 meter( 1970 kaki) lebar dan 160m (525 kaki) tinggi. Ia boleh dilihat dari bukit di seberang lembanh di bandar Denizli, 20km dari Pamukkale.

 5- GOREME,CAPPADOCIA
 Hot Air Ballooning di Göreme, Cappadocia. (FOTO: Herajeng Gustiayu)
Pemandangannya bagaikan di alam dongeng. Kontur tanah dan formasi bebatuannya di tempat ini unik, menyerupai permukaan bulan. Di sini kamu dapat merasakan hidup menginap di cave house atau rumah gua, yang dibuat dengan cara menebuk batuan menjadi sebuah kediaman. Jika ingin melihat seluruh keindahan alam Cappadocia dari atas, cubalah terbang dengan Hot Air Balloon.

6-  EDIRNE
 Selimiye Mosque, masjid persegi dengan kubah besar tunggal dan empat menara ramping, mendominasi cakrawala Kota Edirne. (FOTO: Herajeng Gustiayu)
Daya tarik utama Kota Edirne lebih kurang  sama seperti negara Yunani dan Bulgaria ialah Selimite Mosque yang juga memegang status sebagai UNESCO World Heritage.Masjid ini dirancang dan dibangun oleh arkitek Mimar Sinan pada usianya yang ke-80, yang dengan bangga dia sebut sebagai “karya terbesar saya”. Ya, masjid ini terhitung sebagai karya besar seni bina, tak hanya pada sejarah Ottoman sebagai seni bina Islam, namun juga dalam skala dunia. Perjalanan yang diambil untuk sampai ke Edirne melalui  Istanbul dengan menggunakan bus ialah selama 2,5 jam perjalanan.

 7- GRAND BAZAAR ISTANBUL


Grand Bazaar Istanbul adalah salah salah satu pasar teduh yang terbesar dan tertua di dunia, dengan lebih daripada 58 jalan diteduh dan 1,200 lebih kedai yang menarik di antara 250,000 dan 400,000 pelawat tiap hari. Dibuka pada 1461, ia terkenal dengan intan-berliannya, seni tembikar, rempah, dan kedai permaidani. Banyak dari gerai di bazaar dikelompokkan oleh jenis barangan, dengan kawasan khas untuk kot kulit, intan berlian dan yang serupa.Di Grand Bazaar ini boleh la kita nak beli buah tangan atau shopping barang  atau cenderahati untuk dibawa pulang. 

source from here and here

KLIK UNTUK TABUNG 3 , TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...