KLIK TABUNG 2, TQ

Wednesday, 31 July 2013

Aduhai Teringin Nak BerLollipop.....

So cutelahhhh!
Sabar jelah bulan2 pose ni kan.........

( All PhOtOS CrEdIT GooGLe ImAgE )

Wednesday, 24 July 2013

Tak Boleh MaKan PIZZA Ini

SuKa, SuKa, SuKa..
Tapi...
Sayang tak boleh di makan !
( Jangan terliur pulak bulan2 pose ni YeR ! )

Tuesday, 23 July 2013

Macam Lagu Pengantin Jer !

Bulan2 puasa lagi jarang lah nak jenguk blog
N3 Publish post dah siapkan awal2 dah
Sebab tau mesti tak sempat nak layan blog ni kan
Itu pun, jengah sekejap bila Adik sound macam ni
" Angah, Angah ada tengok2 ke blog kiter ? "
Hek Eleh....
Apa yang best sangat lagu ini
Umi kata dulu2 top ler lagu AKA nasyid ni.. YER KER ???
 BeTuL Ke BoHoNg Niiiii....


(N3 AUTO PUBLISH)

Sunday, 21 July 2013

Hati Berbunga2

Bila hati berbunga2...
Tak tau bunga apalah yang ada
Macam2 bunga ada
Berbunga2lah sangat kata Adik
Jauh lagi raya  lah....

 ( GooGLe )
 Tak kisahlah
Tengok bunga2 ini pun, hati jadi ceria 
Walaupun kita sedang berpuasa...

( N3 AuTo PubLisH )

Wednesday, 17 July 2013

Monday, 15 July 2013

KURMA Mesti Ada Bila Bulan Puasa

Tiap kali sahur & berbuka puasa
KURMA antara hidangan mesti ada
Yang Umi akan sediakan
Memang banyak khasiatnya 
Apalagi bagi kita yang berpuasa ni ..
( GooGLe ImAgeE )

12 Khasiat buah kurma
  1. Kaum Arab Badawi, yang makan kurma secara teratur, menunjukkan tingkat kejadian yang sangat rendah dari kanser dan penyakit jantung.
  2. Buah kurma kaya serat yang mencegah penyerapan kolesterol LDL dalam usus. Kandungan serat kurma juga membantu melindungi selaput lendir usus dengan mengurangi paparan dan mengikat bahan kimia yang menyebabkan kanser usus besar.
  3. Sebagai makanan laksatif (laxative food), kurma bermanfaat melancarkan buang air besar dan mencegah konstipasi.
  4. Kurma mengandung antioksidan yang dikenal sebagai tanin. Tanin diketahui bersifat anti-infeksi, anti-inflamasi dan anti-hemoragik.
  5. Kurma adalah sumber vitamin A, yang dikenal memiliki sifat antioksidan dan sangat penting untuk kesehatan mata. Vitamin A juga diperlukanmenjaga kulit tetap sehatKonsumsi buah-buahan alami yang kaya akan vitamin A  diketahui membantu melindungi dari kanker paru-paru dan rongga mulut.
  6. Kurma merupakan sumber zat besi yang sangat baik. Besi adalah komponen dari hemoglobin di dalam sel darah merah yang menentukan daya dukung oksigen darah.
  7. Kalium dalam kurma adalah komponen penting dari sel dan cairan tubuh yang membantu mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah, sehingga memberikan perlindungan terhadappenyakit jantung koroner dan stroke.
  8. Kalsium merupakan mineral penting dalam pembentukan tulang dan gigi, dan dibutuhkan oleh tubuh untuk kontraksi otot, penggumpalan darah dan konduksi impuls saraf.
  9. Mangan digunakan oleh tubuh sebagai unsur pendukung untuk enzim antioksidan superoksida dismutase.
  10. Tembaga diperlukan dalam produksi sel darah merah.
  11. Magnesium sangat penting bagi pertumbuhan tulang.
  12. Kurma kaya akan vitamin K dan vitamin B-kompleks, yaitu  piridoksin (vitamin B-6), niacin, asam pantotenat dan riboflavin. Vitamin ini membantu tubuh dalam metabolisme karbohidrat, protein dan lemak. Vitamin K sangat penting dalam pembekuan darah  dan metabolisme tulang.
Jadi, jangan lupa makan kurma di bulan ramadhan ini ya !

Hafalkan Doa Berbuka Puasa Ini

Dedicated to my little sister !

Thursday, 11 July 2013

Cantik Pulak No. Ni....

A very nice number lah...
Yang ini pageviews semalam 
 Oklah kot
Untuk blog ini yang suam2 kuku
Dan kurang masa untuk BW
Jauh sangatlah kalau nak kejar blog UMI KITER TU !
Tapi Umi pun skang ni busy giler....
Sempat ke dier nak buat macam2 kerja dan layan blog juger !

( N3 AuTo PuBLisH )

Wednesday, 10 July 2013

Salam 1 Ramadhan

Bulan penuh keberkatan
Moga kita dapat melaluinya dengan penuh kesabaran & keimanan ...

( EHSAN GOOGLE )

Tuesday, 9 July 2013

Lagu Puasa Untuk ADIK !


Moga Adik dapat berpuasa penuh nanti macam selalu..
Walau baru darjah satu ye Adik ! 
YaKiN BoLeH ......

Jangan Lupa Niat Puasa Yer

Jangan sibuk2 nak berpuasa
Tapi terlupa doanya ......

Moga amalan kita semua diterima Allah swt hendaknya !

(N3 AUTO PUBLISH )

Monday, 8 July 2013

Doa Wajib Di Bulan Ramadhan

Jom sama2 kita hafalkan..
Mula2 niat puasa ni ....
 ( DaRi GooGLe )
Lepas tu doa berbuka puasa yang ini pula ...
( DaRi GooGle )
Selamat menjalani ibadah puasa !

Wednesday, 3 July 2013

Slang2 Pun Sedap Jugak Nyanyian Ni !


Walaupun dah agak lama vid yang ini
Saja saya kongsikan sebab menarik juga
Slang mereka tu yang x boleh blah !!!!!!!

Tuesday, 2 July 2013

Umi Mesti SUKA Yang Ini..

Apa saja yang berkaitan dengan bunga macam ni....
Eeee.....Saya pun suka !

The vases by japanese oodesign allows users to place flowers 
into a PET formed resin void – floating nonchalantly on the water. 
according to the movement of the air, the plants change their position 
within the container.

Monday, 1 July 2013

Sedekahkan Al - Fatihah Jua

Umi kata kalau terdengar berita musibah ataupun kematian
Jangan lupa ucapkan ini
 Dan jangan sesekali lupa
Untuk sedekahkan Al - Fatihah andai berlakunya kematian

 ( Ajal Maut Di tangan Allah swt, jadi kita kena redha ...)

KLIK UNTUK TABUNG 3 , TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...